Elemente de presare elastice de la norelem
Gama extinsă norelem include diverse piese de operare, printre care și elemente de presare elastice. Piesele de operare se utilizează în aplicații de prindere mai simple și lucrări de blocare.
Elementele de presare elastice îndeplinesc o funcție îndeplinesc o funcție importantă prin absorbția forțelor de compresiune și, în același timp, prin asigurarea unei anumite flexibilități sau suspensii. Pe de o parte, acest lucru permite poziționarea precisă a pieselor în mașini și unelte, iar pe de altă parte, compensează mișcările cauzate de sarcini sau vibrații.
Aceste componente speciale asigură precizie și durabilitate în producție. Acestea contribuie în mod semnificativ la minimizarea uzurii pieselor de prelucrat și a mașinilor.
Ce sunt elementele de presare elastice?
Cum funcționează un element de presare elastic?
La ce se utilizează un element de presare elastic?
Exemple de aplicații ale elementelor de presare elastice
Elemente de presare elastice și variantele acestora
Particularitățile elementelor de presare elastice
Materialele elementelor de presare elastice
Care sunt standardele DIN în cazul elementelor de presare elastice?
Ce sunt elementele de presare elastice?
Elementele de presare elastice, denumite și elemente de presare cu resort sau elemente de presare cu bilă, sunt piese de operare standardizate, utilizate pentru blocare permanentă.
Sunt formate dintr-un șurub tubular sau un manșon de presare care include un resort integrat și o bilă sau un bolț. Componentele oferă precizie ridicată și repetabilitate. Pentru a utiliza un element de presare elastic, este necesar un filet adecvat sau un orificiu corespunzător. Odată rotit sau presat, elementul de presare se fixează pe poziție.
Elementele de presare elastice sunt componente mecanice utilizate în diverse aplicații. Au rolul a prelua sau a exercita presiunea, de a fixa sau poziționa lucruri. Sunt caracterizate de proprietățile elastice. Acestea le permit să se contracte sau să se dilate, ca răspuns la forțe externe.
Cum funcționează un element de presare elastic?
Înainte de a utiliza elementul de presiune, acesta trebuie montat corespunzător.
Elementele de presare elastice de la norelem sunt disponibile atât în versiunea de montare prin presare, cât și în versiunea cu șurub. Pentru a presa elementul de presiune, puteți folosi degetul, mâna sau un ajutaj simplu de montaj. Elementul de presiune este presat apoi în orificiul de montare prevăzut. Pentru înșurubare se potrivește cheia specială de montaj pentru elemente de presare elastice.
Imediat ce montajul este finalizat, elementele de presare elastice facilitează fixarea sigură a diferitelor componente în poziții definite unele față de altele. Elementul de presare este format dintr-un manșon și un știft sau o bilă înconjurată de un resort.
În aplicație, o piesă este ținută de elementul de presare elastic, în timp ce pe partea opusă se află o canelură sau o gaură, în care intră elementul de blocare. Un element glisant, ca de exemplu un știft, poate fi fixat cu ajutorul elementelor de presare elastice, pentru care se prelucrează caneluri adecvate în știft.
Imediat ce are loc blocarea, elementele de presare cu bile susțin componentele corespunzătoare suficient de fix, pentru a-și păstra poziția una în raport cu cealaltă chiar și în cazul vibrațiilor.
Atunci când componenta este deplasată în mod activ din poziția de fixare, bila elementului de presare cu resort presează în manșon și deblochează blocajul. După eliberarea presiunii, bila revine în poziția inițială. Acest comportament elastic permite fixarea, poziționarea sau securizarea pieselor de prelucrat.
Pentru funcționarea elementelor de presiune elastice este importantă semnificația forței resortului. Elementele de presare elastice sunt disponibile cu diverse valori ale forței resortului.
În funcție de cerințele fiecărei aplicații, valoarea adecvată a forței resortului poate fi selectată în funcție de forțele care acționează asupra piesei prelucrate. Pentru aplicațiile standard cu componente mai mici sau mai ușoare, de regulă este suficientă o forță mică sau standard a resortului.
Elementele de presare cu forță crescută a resortului generează o forță de presare mai mare, ceea ce este avantajos atunci când este necesară o forță de susținere crescută sau o presiune mai mare, în situațiile cu componente mai grele sau în medii cu vibrații deosebite.
La ce se utilizează un element de presare elastic?
Printre aplicațiile tipice ale elementelor de presare elastice se numără:
- Blocarea (prinderea și menținerea) elementelor de reglare
- Poziționarea pieselor de prelucrat
- Fixarea componentelor echipamentelor
- Menținerea pe poziție a pieselor prin blocarea mecanismelor
Exemple de aplicații ale elementelor de presare elastice
Datorită gamei vaste de combinații de materiale, elementele de presare elastice de la norelem se potrivesc pentru aproape toate domeniile și aplicațiile.
Elementele de presare cu arc se utilizează în diverse domenii industriale, printre acale construcția de unelte și mașini, mecanisme de precize, producția de dispozitive electronice, aeronave și tehnologie aerospațială și în tehnica medicală. În aceste ramuri industriale, aceste componente asigură poziționarea exactă și blocarea componentelor.
Elementele de presare elastice se utilizează însă și în gospodării, cum ar fi la regulatoarele de turație ale mașinilor de spălat sau în domeniul auto, în suporturile pentru băuturi.
Elemente de presare elastice și variantele acestora de la norelem
Oferim o gamă largă de elemente de presare elastice, în diverse versiuni, pentru a satisface diversele cerințe ale industriei. Aceste elemente de presare elastice sunt disponibile în diverse dimensiuni și materiale, pentru a satisface cerințele diverselor aplicații.
Gama noastră include elemente de presare elastice, atât cu bilă cât și cu bolțuri.
Versiunea cu bilă include un resort și o bilă plasate în interiorul unui manșon. Resortul generează presiune și bila servește drept punct de contact sau blocare. Versiunea cu bilă permite ajustarea rapidă și precisă a componentelor, pentru a le fixa în poziția dorită. Acest lucru garantează o precizie deosebită și consecvența producției. Un element de presare elastic cu bilă se potrivește pentru lucrări simple de prindere și blocare.
Spre deosebire de acestea, elementele de presare elastice cu bolțuri sunt echipate cu un bolț la capătul manșonului. Bolțul de presare poate fi inserat într-un orificiu sau o gaură corespunzătoare din alte componente, pentru a realiza poziționarea sau fixarea dorită. Acest tip de fixare se numește blocare.
Selectarea între elementele de presare elastice cu bilă sau bolțuri depinde de cerințele specifice ale aplicațiilor și de preferințele dvs. în materie de proiectare. Ambele variante asigură precizie și repetabilitate la poziționarea componentelor, iar alegerea dvs. poate fi influențată de forma care se potrivește cel mai bine aplicației dvs. speciale.
Deseori, elementele de presare elastice cu bile sau bolțuri de presare sunt numite în mod eronat și știfturi filetate, șuruburi autofiletante sau șuruburi fără cap, cu bilă sau bolț de presare. Este important de înțeles că, în acest caz este vorba de diverse categorii de elemente de fixare și îmbinare. Elementele de presare elastice sunt componente specializate, concepute pentru a susține sau exercita forțe de presare, pentru poziționarea, alinierea sau fixarea componentelor. Ca funcție și formă, se deosebesc de știfturile filetate, șuruburile autofiletante și șuruburile fără cap.
Particularitățile elementelor de presare elastice
Unele elemente de presare elastice dispun de o siguranță pentru filet care împiedică desfacerea accidentală a elementului de presare. Această siguranță pentru filet este caracterizat de o crestătură în care se află o inserție de nailon, deformabilă elastic. Instalarea se realizează fie cu o fantă convențională, fie folosind o cheie pentru șuruburi cu cap hexagonal înecat.
Sortimentul norelem include elemente de presare elastice conform standardului și le oferă în dimensiuni uzuale, cum ar fi M5, M6, M8, M10 și M12
Dacă este necesară o blocare foarte precisă, rezistentă la frecare, se pot folosi elemente de înclichetare. În acest scop, se potrivește combinația dintre un element de presare elastic cu presiune amplificată a resortului și un element de înclichetare.
Pentru a asigura versatilitatea maximă, elementele de presare elastice pot fi realizate din diverse materiale. Trebuie să aveți în vedere faptul că multe versiuni nu sunt realizate integral din același material, ci manșoanele și bilele sau știfturile sunt fabricate din cele mai diverse materiale. Prin combinația de diverse materiale rezultă numeroase variante, din care se poate selecta produsul adecvat pentru aplicația respectivă.
Materialele elementelor de presare elastice
Elementele de presare elastice din plastic se disting prin greutatea ușoară și eficiența costurilor. Acestea sunt rezistente la coroziune și se potrivesc pentru utilizarea în aer liber sau în mediile cu apă pulverizată sau umiditate mai ridicată a aerului.
Elementele de presare elastice cu manșoane sau bile din oțel sunt concepute pentru aplicații unde apar forțe mari sau condiții dificile. Datorită fabricației din oțel, acestea sunt deosebit de stabile și rezistente la temperatură, ceea ce permite utilizarea în zone cu temperaturi mai ridicate.
Elementele de presare elastice cu piese din oțel inoxidabil se disting prin rezistența la coroziune. De asemenea, sunt rezistente la temperatură și mai ușoare decât modelele comparabile din oțel, fiind potrivite atât pentru temperaturi mai mari, cât și pentru utilizarea în exterior.
Bilele din ceramică ale elementelor de presare elastice sunt deosebit de rezistente la temperatură și la substanțele chimice. În plus, prezintă uzură redusă și sunt ideale pentru aplicații cu un număr mare de cicluri.
Care sunt standardele DIN în cazul elementelor de presare elastice?
Standardele DIN (standarde industriale germane) sunt standarde specifice care definesc cerințele pentru diverse produse și procese industriale.
Diferite standarde DIN se aplică pentru elementele de presare elastice în funcție de proiect și de utilizarea prevăzută.
Câteva dintre standardele DIN relevante pentru elementele de presare elastice sunt DIN 2093 (pene cu disc), DIN 1481 (dibluri cu despicătură) și DIN 6319 (elemente de presare).
Aceste standarde definesc dimensiunile, toleranțele și specificațiile tehnice, pentru a asigura conformitatea elementelor de presare elastice cu standardele privind calitatea și performanța.