Lanțuri și pinioane
Lanțuri cu role:
Gama norelem include multe pinioane și roți de lanț tip disc diferite conform DIN ISO 606.
Lanțurile cu role se deosebesc în funcție de eclisă (curbată sau dreaptă) sau de material (oțel sau oțel inoxidabil). Lanțurile cu role sunt fabricate conform DIN ISO 606. Gama include, de asemenea, elementele de legătură individuale din oțel sau din oțel inoxidabil.
Dintre lanțurile articulate din oțel, lanțurile cu role au devenit cele mai importante pe piață de-a lungul anilor. Acest fapt se datorează îndeosebi faptului că sarcinile cinematice variate se pot soluționa adesea cel mai bine prin utilizarea lanțurilor cu role. În afară de sarcinile de acționare, lanțurile cu role se pot utiliza și ca:
- elemente de tracțiune
- lanțuri de transport
- lanțuri transportoare
- și/sau ca lanțuri de ridicare.
Lanțurile cu role oferă un transfer al forței cu închidere prin formă și fără alunecare. Astfel sunt posibile rapoarte de transmisie constante. Lanțurile cu role funcționează fără pretensionare, de aceea, apar numai presiuni de contact reduse. Direcția de rotație rămâne întotdeauna aceeași în cazul unei acționări cu lanț cu două pinioane. În cazul unei acționări cu lanț cu mai mult de două pinioane, același direcții de rotație sau direcții de rotație diferite se pot soluționa ușor și economic. Sunt posibile viteze ale lanțurilor de până la 20 m/s și în cazuri individuale, și mai mari de atât. Gradul de acțiune al unei acționări cu pinion este de cca. 98% în condițiile unei bune lubrifieri, unor condiții normale de funcționare și de sarcină totală. Lanțurile pot fi scurtate sau prelungite relativ ușor, în plus, acestea sunt foarte robuste față de impurități sau influențele exterioare de temperatură.
În tehnica autovehiculelor, lanțurile cu role se utilizează, de exemplu, pentru acționarea unui arbore cu came. Chiar și în cazul bicicletelor, lanțurile sunt utilizate, de cele mai multe ori, ca transmisie.
În combinație cu lanțurile cu role, pinioanele lanțurilor de acționare sunt componentele cu cea mai mare frecvență de utilizare în mașini. Acest lucru se datorează îndeosebi faptului că pot transfera forțe foarte mari într-un mod avantajos și fără prea mare efort. Pinioanele se deosebesc în numărul brațelor de lanț. La norelem există exclusiv lanțurile Simplex frecvent utilizate. Dantura pinioanelor este standardizată: norelem vinde numai pinioane care au fost fabricate conform standardului actual DIN ISO 606. Acest standard garantează constructorului că anumite dimensiuni nu se modifică și că este predefinită și rezistența la uzură. Clientul are astfel avantajul că unitatea de acționare din lanț și pinion se angrenează în mod optim.
Pinioane și roți de lanț tip disc
Atunci când selectați lanțul potrivit, un constructor ar trebui să se gândească la următoarele lucruri:
- Puterea care trebuie transferată
- Turația celui mai mic pinion
- Condițiile de funcționare.
În funcție de aceste circumstanțe se poate selecta lanțul adecvat/pinionul adecvat. Numărul minim recomandat de dinți ai unui pinion este de 17. Acest fapt depinde foarte mult de solicitarea respectivă. În cazul unor solicitări mai înalte, pinionul mic trebuie să aibă minim 21 de dinți și, în funcție de cazul de utilizare, poate fi, de asemenea, călit. În practică se preferă adesea numerele impare de dinți (17, 19, 21, 23, 38, 57, 95). Distanța dintre arbori este undeva între pasul lanțului de 30 și de 60 de ori mai mare, însă se poate selecta liber, în principiu. Trebuie să se acorde atenție faptului că lanțul trebuie să prezinte un unghi de înfășurare de cel puțin 120° pe pinionul mic.
Important este, în plus, ca pinioanele să se alinieze și ca arborele să ruleze paralel față de pinion. Elementul de legătură, care se introduce simplu pe pinion, asigură o montare facilă. Apoi, trebuie să se acorde atenție ca săgeata lanțului să fie de 1-2% din distanța dintre axe. Începând cu o alungire de >3% se recomandă înlocuirea lanțului.
Întreținerea regulată a lanțurilor individuale garantează o durată de viață maximă a transmisiei cu pinion. Lanțurile de la norelem sunt protejate împotriva coroziunii și trebuie să fie lubrifiate neapărat înainte de punerea în funcțiune. Dacă întreținerea și lubrifierea sunt efectuate periodic, atunci se poate atinge o durată de funcționare de 15.000 de ore. În funcție de puterea de transferat se recomandă diferite tipuri de lubrifiere.
Sunt neadecvate pentru lubrifiere vaselinele sau uleiurile vâscoase. Acestea sunt prea vâscoase și nu pot pătrunde adesea în lanț (vâscozitate). În funcție de temperatură, diferitele uleiuri de lubrifiere pot fi utilizate în funcție de clasele de vâscozitate SAE cunoscute.
În cazul temperaturilor joase (-5°C până la +25°C) este adecvată clasa SAE 30.
În cazul temperaturilor medii (+25°C până la +45°C) este adecvată clasa SAE 40.
În cazul temperaturilor ridicate (+45°C până la +65°C) este adecvată clasa SAE 50.